Openbaar groen
Kerncijfers
- Openbaar groen 141,0 ha
- Begraafplaatsen 4,0 ha
- Bos 37,0 ha
- Sportvelden 10,0 ha
Beleid
Door de koppeling van de Basiskaart Grootschalige Topografie (BGT) en het groenbeheerpakket (Obsurv) heeft er tevens een actualisatie van het aanwezige areaal plaats gevonden. Hiermee zijn de basisgegevens van het groen gecompleteerd en is het huidig areaal aan gemeentelijk groen duidelijk in beeld. In totaliteit heeft de gemeente Hulst 199 ha aan groenareaal in beheer. Het is opgedeeld in openbaar groen, begraafplaatsen, sportaccommodaties, bos en water.
In de gemeente Hulst wordt voor het beheer onderscheid gemaakt in drie kwaliteitsniveaus:
· Centrumgebieden en zichtlocaties daarbuiten niveau A (hoge kwaliteit)
· Overige gebieden binnen de bebouwde kom niveau B (basiskwaliteit)
· Buitengebieden en industriegebieden niveau C (lage kwaliteit)
De afgelopen planperiodes waren gericht op het daar waar nodig omvormen van arbeidsintensief groen naar arbeidsextensief groen en de aanpassing van cyclisch onderhoud naar beeldkwaliteit gestuurd onderhoud. Tevens is er meer aandacht gekomen voor het verhogen van de biodiversiteit in het groen door aanpassing door te voeren in de wijze van onderhoud. Dit door aanpassingen in het maaien van de gazons en de wegbermen en het toepassen van kruidachtigen in het groen.
Belangrijkste punten uit de beheerstrategie zijn:
Beheer en onderhoud:
Voortzetten van het huidig beheer van het groen op basis van beeldkwaliteit. Het doel van de controle op de beeldkwaliteit is bewustwording en bijsturing. De afweging van meldingen over de onderhoudsstatus het groen zal plaats vinden op basis van de gewenste beeldkwaliteit.
Biodiversiteit:
Om de biodiversiteit te bevorderen worden bewuste keuzes gemaakt in gebieden waar mogelijkheden benut kunnen worden om flora en fauna meer ruimte te geven. Dit gebeurt onder meer door het toepassen van een specifiek maaibeleid op locaties die het potentieel hebben om zich te ontwikkelen tot gebieden met een verhoogde waarde van de biodiversiteit.
Omvorming groen:
Het huidig beleid bij het omvormen en renovatie van groen zal voortgezet worden. Bij de keuze van de beplanting zal rekening gehouden worden met het toepassen van meer bloeiende soorten in verband met het verbeteren van de biodiversiteit.
Toekomstbestendige inrichting bebouwd gebied:
Groenvoorzieningen dragen nadrukkelijk bij aan het voorkomen van wateroverlast, het aanvullen van grondwater en het verminderen van hittestress. Bij alle plannen wordt nadrukkelijk rekening gehouden met een toekomstbestendige inrichting.
Zorgplicht en bomen:
Als professionele boomeigenaar worden aan een gemeente hoge eisen gesteld t.a.v. de zorgplicht voor bomen, waardoor bij schade snel sprake zal zijn van aansprakelijkheid als men niet kan aantonen dat maatregelen worden genomen i.v.m. boomveiligheid. Hiervoor is boomveiligheidsregistratie nodig volgens de richtlijn van het CROW. In een periode van drie jaar wordt het gehele bestand aan bomen gecontroleerd en geregistreerd. De noodzakelijke maatregelen in verband met de boomveiligheid worden tijdig uitgevoerd.
Bomen en zonnepanelen:
In het Groenbeleids- en beheerplan 2024-2033 zijn beleidsregels opgenomen hoe om te gaan met bomen versus zonnepanelen. Voor een 3-tal situaties zijn deze in dit plan beschreven en dit zijn de volgende:
- Nieuwbouwlocaties:
Voor de projectie van (toekomstige) bomen zal de keuze voor locatie en omvang van de bomen zoveel mogelijk gericht moeten zijn op het zo min mogelijk belemmeren van het rendement van zonnepanelen.
- Bestaande situaties:
In alle gevallen waarbij sprake is van een reeds ingerichte openbare ruimte inclusief een bestaand bomenbestand dan prevaleert de boom en dient men hierbij rekening te houden met de omvang of de nog te verkrijgen omvang van de boom.
- Herinrichting van de openbare ruimte:
Indien bestaande bomen bij een herinrichting niet gehandhaafd kunnen worden dan gelden de regels zoals omschreven bij een nieuwbouwlocatie. Indien bestaande bomen bij de herinrichting gehandhaafd kunnen blijven dan gelden de regels zoals omschreven bij een bestaande situatie.
Financieel kader
Het budget voor onderhoud en beheer van het groen bedraagt ongeveer € 2 miljoen per jaar. Het renoveren van groen wordt hoofdzakelijk gelijktijdig uitgevoerd met de reconstructies van wegen of andersoortige civieltechnische projecten. Tevens wordt versleten groen ook door de wijkteams vervangen vanuit het onderhoudsbudget. De omschakeling naar extensief maaibeheer en de bestrijding van exoten de Japanse duizendknoop en de Aziatische Hoornaar vraagt een extra financiële inspanning.
Knelpunten/risico’s
Groenvoorzieningen spelen een grote rol bij klimaatadaptatie. Zij dragen nadrukkelijk bij aan het voorkomen van wateroverlast, het aanvullen van grondwater en het verminderen van hittestress. Bij alle plannen wordt nadrukkelijk rekening gehouden met een toekomstbestendige inrichting. Tevens is in het beleidsplan rekening gehouden met een gewenste verandering van de inrichting welke bijdraagt aan het bevorderen van de biodiversiteit. Dit zal extra druk zetten op de budgetten voor groenbeheer.
Ontwikkelingen
Door het omvormen van het groenareaal wordt de arbeidsintensiviteit van het onderhoud verder omlaag gebracht. Daarnaast wordt getracht snippergroen te verkopen aan bewoners.
Aandachtspunt is het effect van de weersinvloeden op het onderhoud van de gemeente groenvoorzieningen en de onkruidbestrijding.