Paragrafen

Paragraaf Bedrijfsvoering

ICT

Informatiebeleidsplan:
Sinds 2012 heeft de gemeente Hulst informatiebeleid hoog op de agenda gezet om haar dienstverlening en bedrijfsvoering aan te laten sluiten op de verdere digitalisering in de samenleving. Zowel in 2017 en als in 2024 is het informatiebeleid van de gemeente Hulst geactualiseerd. Het meest recente beleid is vastgelegd in het Informatiebeleidsplan 2024-2028. De opzet daarvan is zodanig, dat de gedefinieerde projecten niet aan het begin van de planperiode al over de gehele periode staan ingepland, maar dat er jaarlijks met een geactualiseerd uitvoeringsplan wordt gewerkt.

Op 21 maart 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd uitvoering te geven aan het Informatiebeleidsplan 2024-2028 en het bijbehorende uitvoeringsprogramma voor 2024. Dit informatiebeleidsplan heeft als focus de verdergaande digitalisering van de dienstverlening en bedrijfsvoering van de gemeente Hulst en sluit aan bij de bestuurlijke ambities. Uiteraard zijn landelijke ontwikkelingen en verplichtingen zoals de Wet open overheid (Woo), Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) en Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid (BDTO) hierin verwerkt. Ook technologische ontwikkelingen zoals het moderne werkplekconcept van Microsoft en kunstmatige intelligentie (AI) krijgen hierin een prominente plaats.

Thema's informatiebeleidsplan:
De gemeente Hulst heeft er, net als de rijksoverheid, voor gekozen om het informatiebeleidsplan op te bouwen rondom thema’s. Een thema is een cluster van onderwerpen en/of projecten die bij elkaar horen en onderling een nauwe relatie hebben. In het nieuwe informatiebeleidsplan van de gemeente Hulst zijn de volgende thema’s benoemd:

  • Digitaal zaakgericht werken;
  • Datagedreven werken;
  • Informatieveiligheid en privacy;
  • IT-sourcing en Cloud;
  • De moderne werkplek.

Het informatiebeleidsplan beschrijft het beleid ten aanzien van deze thema’s, passend in de totaalvisie en ontwikkeling van de gemeente Hulst. In het uitvoeringsplan wordt jaarlijks beschreven welke projecten inclusief bijbehorende begroting en planning opgepakt zullen worden. Ook wordt het uitvoeringsplan van het voorgaande jaar geëvalueerd.

Het uitvoeringsplan 2024 staat voor een belangrijk deel in het teken van de vervanging van de werkplekken van de medewerkers. Die vervanging betreft niet alleen de vervanging van de hardware. Ook de wijze waarop de applicaties en de informatie toegankelijk wordt gemaakt wordt gebaseerd op het moderne werkplekconcept van Microsoft. Op die manier wordt de ICT-infrastructuur eenvoudiger, informatieveiliger en gebruikersvriendelijker. De uitrol van dit nieuwe werkplekconcept zal doorlopen tot en met het jaar 2025.
Met de implementatie van het digitaal zaakgericht werken is de organisatie op een andere, volledig digitale, manier gaan werken. Met die manier van werken zorgen we ervoor dat we grip krijgen op onze informatiehuishouding, onze dienstverlening en onze bedrijfsvoering. Alle werkprocessen worden op dit moment volledig digitaal afgehandeld en die werkprocessen worden in 2024 en 2025 aangepast op nieuwe wet- en regelgeving, zoals de Wmebv (Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer) en de Woo (Wet open overheid).

Ook op het gebied van een inclusieve maatschappij speelt de beschikbaarheid en leesbaarheid van informatie een belangrijke rol. Oftewel een digitaliserende overheid moet digitaal voor iedereen toegankelijk zijn. Websites, apps en webformulieren moeten voldoen aan wet- en regelgeving rondom toegankelijkheid, hetgeen betekent dat informatie ook voor mensen meteen handicap lees-/hoorbaar en begrijpelijk moet zijn. Streven is dan ook om alle websites en apps die direct gerelateerd zijn aan de gemeente Hulst in belangrijke te laten voldoen aan de webrichtlijnen.

Ook voor 2025 zal wederom een uitvoeringsplan worden opgesteld met daarin de plannen/projecten voor 2025 op het gebied van informatiemanagement/-beheer/-voorziening.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2024 11:21:52 met de export van 11/15/2024 11:16:00