Samenwerking
In het bestuursakkoord 2022-2026 wordt meermaals gesproken over samenwerking. Naast regionale overheidssamenwerking acht het college het ook van belang om naar bundeling van krachten over de landsgrens heen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de samenwerking EGTS Linieland van Waas en Hulst. Echter ook de samenwerking met burgers en organisaties via burgerparticipatie wordt nadrukkelijk benoemd. Op bijna alle onderdelen binnen het bestuursakkoord wordt samenwerking van groot belang geacht. Samenwerking mag alleen geen doel op zich zijn en moet van (financiële) meerwaarde zijn. Het gaat te ver om op deze plaats alle samenwerkingen (excl. Gemeenschappelijke Regelingen) te benoemen, zodat we ons beperken tot onderstaande:
De strategische regiovisie is inmiddels uitgewerkt in een werkagenda waarin gerichte acties zijn opgenomen die invulling geven aan de geformuleerde doelen en prioriteiten uit het visiedocument. De werkagenda beslaat een elftal projecten op het gebied van onder meer wonen, werken, onderwijs, cultuur. De doorlooptijd van diverse projecten zijn meerjarig en vragen de komende jaren aandacht binnen de organisatie maar ook binnen de regio bij alle stakeholders. In samenspraak met het Rijk wordt toegewerkt naar een structurele programmatische aanpak vanuit Elke Regio Telt. Een dergelijke aanpak is vooralsnog niet van de grond gekomen, zodat vooralsnog wordt ingestoken op de Regio Deals om de ambities uit de Regiovisie Zeeuws-Vlaanderen te behalen. Er zal dan ook worden gestreefd naar deelname aan de 6e tranche Regio Deals.
Naast de grootschalige samenwerking als uitvloeisel van de regiovisie blijven de mogelijkheden tot samenwerking onze aandacht vragen. Samenwerking moet wel een meerwaarde hebben en vormt als zodanig geen doel op zich.
In 2022 is onder andere de samenwerkingsovereenkomst Leergeld en gemeenten 2023-2026 met stichting Leergeld Zeeuws-Vlaanderen aangegaan. Dit ten behoeven van de uitvoering van het educatieve kindpakket. De uitvoering hiervan is met ingang van 2023 van start gaan. De overeenkomst eindigt vooralsnog eind 2025.
Met het oog op de reconstructie van de Gentsevaart is een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de provincie Zeeland onder de naam Traverse Kapellebrug. De samenwerkingsovereenkomst bevat onder meer afspraken over de voorbereiding van werkzaamheden, de realisatie van werkzaamheden, de toekomstige eigendomssituatie en het beheer en onderhoud na de werkzaamheden.
Sinds 2009 heeft de Provincie Zeeland bij cultuur de samenwerking met de gemeenten vervat in
convenanten regionale cultuurarrangementen. Het ‘Convenant samenwerking Zeeuwse culturele infrastructuur Zeeuwse overheden 2022-2024’ verwoordt de samenwerking van alle Zeeuwse gemeenten en Provincie Zeeland op cultureel gebied. Doel van het convenant is:
- Onderlinge afstemming op hoofdlijnen van het wederzijdse cultuurbeleid;
- Bevorderen dat partijen over en weer voldoende geïnformeerd zijn over het te voeren beleid;
- Coördinatie van de gezamenlijke inzet en ondersteuning van activiteiten die partijen tot hun gezamenlijke verantwoordelijkheid rekenen;
- Het uitwerken, bundelen en vastleggen van verdere gezamenlijke inzet, inhoudelijk een financiële afspraken om de Zeeuwse culturele infrastructuur te versterken.
De Provincie Zeeland werkt samen naar een akkoord cultuur & erfgoed, samen met de andere gemeenten. Dit is een verbreding van de bestaande samenwerking op het gebied van cultuur zoals vastgelegd in het convenant Samenwerking Zeeuwse culturele infrastructuur 2022-2024. Aangezien het akkoord cultuur & erfgoed nog geen definitieve vorm heeft wordt het convenant voor een jaar tot eind 2025 voortgezet.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het toenmalige Afvalfonds Verpakkingen hebben in 2019 afspraken gemaakt voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval. Deze zijn vastgelegd in de ‘Ketenovereenkomst 2020-2029’. Daarmee samenhangend hebben de afzonderlijke gemeenten een deelnemersovereenkomst afgesloten met het Afvalfonds. Sinds 1 januari van dit jaar is het Afvalfonds Verpakkingen overgegaan in Stichting Verpact. De VNG heeft in een brief op 26 april 2024 aan Verpact aangegeven de Ketenovereenkomst Verpakkingen 2020 – 2029 in zijn huidige vorm niet te verlengen. Dit betekent dat de Ketenovereenkomst per 31 december 2024 eindigt. Gemeente Hulst heeft de overeenkomst opgezegd per 31 december 2024. Er zijn gesprekken gaande tussen VNG, NVRD en Verpact over een nieuwe overeenkomst. Status is dat deze niet voor 1 januari 2025 tot stand zal komen. Gekeken wordt naar overbruggingsafspraken voor 2025.
Voor de beleidsvorming en uitvoering van de energietransitie werken de Zeeuwse gemeenten samen. Dit in het kader van de RES (Regionale Energiestrategie) en de Zeeuwse samenwerking duurzaamheid.
Andere lopende samenwerkingen/samenwerkingsovereenkomsten (niet limitatief):
Onderwerp: | Ingangsdatum: | Einddatum: |
---|---|---|
Voedselbank | 01 januari 2023 | 31 december 2026 |
SAZ+ (Samenwerking (Afval)waterketen Zeeland | 01 januari 2023 | 31 december 2026 |
Interreg IV - Grenspark Groot Saeftinghe | 01 juli 2023 | 01 juli 2026 |
Levensloopaanpak Ketenveldnorm Zeeland 2023-2026 | 01 januari 2023 | 31 december 2026 |
Convenant Jeugdzorg Plus 2024-2030 "Samen Sterk voor jeugdigen met een Plus" | 01 januari 2024 | 31 december 2030 |
Naast bovenstaande samenwerkingsovereenkomsten wordt er lokaal maar ook regionaal met vele partijen samengewerkt op een groot aantal werkgebieden. Deze samenwerkingsvormen zijn eveneens vastgelegd in samenwerkingsovereenkomst maar ook in GR'en of in de vorm van dienstverleningsovereenkomsten.
Ten slotte vindt er in regionaal verband periodiek overleg plaats binnen het Overleg Zeeuwse Overheden. Dit op uiteenlopende actuele dossiers om de mogelijkheden tot samenwerking en/of kennisdeling te beoordelen.